#06 Tutorial C++ | Loops + While | Gleesik™

#08 Tutorial C++ | Loops + Do While | Gleesik™

 • 20
 • august
 • 2015

Acest tutorial de C++ abordează o problemă de programare foarte veche, dar care este foarte importantă de înțeles. În acest tutorial video vom discuta despre bucla repetitivă “Do While”, sau în pseudocodul din limba română “Execută Cat Timp”. Această buclă mai este numită și buclă cu test final, ceea ce presupune verificarea condiției de repetiție la finalul execuției.

Bucla de față, poate fi convertită într-o altă bucla cu test inițial. Însă în unele cazuri pentru o precizie mai mare este neveoie de ceva tehnici de prelucrare și poate chiar de ceva artificii de programare.

În multe cazuri în care această funcție este utilizată nu se dorește parcurgerea unui interval numeric, buclele cu test inițial fiind mai usor de programat la acest capitol. Cu toate acestea este bine de știut că se poate parcurge un interval numeric foarte ușor în limbajul de programare C++ și folosind bucla “Do While”, însă adesea codul necesar este mai voluminos ca în cazul buclelor cu test inițial.

Cu ajutorul acestei bucle se pot realiza majoritatea sarcinilor de repetiție din CMD (Comand Prompt) în C++, astfel se pot experimenta module cu o interfată asemănatoare dar care ruleaza în interesul și controlul utilizatorului. Aplicația de mici dimensiuni prezentată în tutorialul video este un exemplu în acest sens.

Programul realizat în tutorialul video prezintă o aplicație directă a acestei bucle cu test final în C++. Structura este foarte simplă, tocmai pentru a rămâne concentrați pe lucrurile de bază. Algoritmul permite calcularea sumei a două numere, după acest calcul se poate alege dacă să se repete sau nu această sarcină de prin apăsare tastei “y” sau “Y”.

Nu uitați! O comunitate se clădește cu mult efort, efort care poate fi susținut cu un like & share. Dacă nu ești încă abonat la canalul de YouTube, te poți abona dând click pe butonul de subscribe, astfel fiind la curent cu noutațile.

Daniel Costrășel
Designer, Developer & Artist

21 Comments on “#08 Tutorial C++ | Loops + D...

 1. VladJ

  Un tutorial foarte frumoas si bine organizat, bravo!

 2. CrispHQ

  Interesant tutorial, bravo! Vei mai incepe seria de tutoriale in web design?

  1. Daniel Costrășel

   Cu siguranta! Acum lucrez la un plugin de WordPress si din acest motiv ma concentrez pe acest proiect. In max 2 zile e gata, sper :) , inceputul lunii octombrie inseamna inceputul facultatii pt mine, insa probabil ca pe la jumatatea lunii octombrie spre final voi incepe seria de web design. :)

 3. ionut

  Bună mă numesc Ionuț și am câteva întrebări 1)ce facultate/cursuri trebuie să fac ca să mă pot angaja sau să creez un joc/app singur? 2)poți să te întreți din programare?

  1. Daniel Costrășel

   Am sa iti raspund sincer si la obiect! :) 1. Aproape nu conteaza facultatea cat urmatorii factori: pasiune, munca, creativitate. Prin urmare e bine sa vezi facultatea ca pe un tool nu ca pee un absolut care te invata totul, caci nu este asa. 2. Da se poate trai lejer din programare. Eu fac asta ca freelancer si sunt multumit. Este adevarat este mult de munca si trebuie perseverenta, dar da se poate. :)

 4. Costi

  ma poti ajuta te rog cu un algoritm sau o idee de algoritm prin care as putea face un program care sa calculeze radical de ordin 3 dintr-un numar, sa zicem cu 5 zecimale?

  1. Daniel Costrășel

   Pentru asta ar fi foarte util daca ai folosi biblioteca "math.h"! :)

 5. Adrian

  Excelent tutorial...sper ca voi ajunge si eu programator. Sunt in clasa a7a si noi facem HTML si CSS. Te rog sa mai continui...Multumesc

  1. Daniel Costrășel

   Succes pe mai departe si stai linistit ca voi continua tutorialele.

 6. Andrei

  Cand vei pune urmatorul tutorial?Si despre ce o sa fie? Un mic spoiler te rog :D

  1. Daniel Costrășel

   A aparut tutorialul al 9-lea si este despre instructiunea switch.

 7. Anonim

  Te rog imi poti spune unde gresesc? Nu imi da sa pun rezultatu la toate doar numele si dupa imi da sa inchide compilatorul. Mersi ! #include using namespace std; int main() { int numeproduse = 0, cateproduse = 0, cantitate = 0, pret = 0; cout <> numeproduse; cout <> cateproduse; cout <> cantitate; cout <> pret; cout << "Suma necesara este: " << cateproduse * pret << endl; return 0; }

  1. Daniel Costrășel

   cout <> este gresit, trebuie scris cout << variabila;

 8. Incepatorul.

  Salut! Am si eu o problema, am nevoie de sfatul tau! Am ajuns sa inteleg cam tot ce ai facut tu in tutorialele astea le-am urmarit pe toate chiar de mai multe ori si am exersat. Acum am o probleme nu stiu cum sa merg mai departe ce sa incerc sa fac cum sa incerc da-mi un exemplu te rog de a merge mai departe si a invata cat mai multe informatii folositoare. Multumesc o zi buna!

  1. Daniel Costrășel

   Poi in vor aparea curand noi tutoriale care te vor ajuta sa intelegi cum poti continua.

 9. Salut! Intrebarea mea nu are legatura cu episodul de c++ dar sper sa ma ajuti. Cum as putea sa fac si eu tranzitiile acelea de la "Tutoriale", "Projects" etc.? Sunt cumva facute in JavaScript?

  1. Daniel Costrășel

   Da, sunt facute cu JavaScript.

 10. IonutFF

  Salut...Am o problema cu Code Blocks...L-am descarcat si cand deschid primul program merge,dar dupa ce il inchid si il deschid din nou atunci cand vreau sa fac un program nou imi apare o eroare cu locatia code block-ului si imi zice ca nu se poate salva acest document.( Mi s-a intamplat de mai multe ori,am incercat sa il reinstalez,dar degeaba.) Sper ca ma poti ajuta.

  1. Daniel Costrășel

   Sincer din ceea ce spui tu nu imi dau seama asa la rece care ar putea fi problema.

 11. IonutMV

  Salut...am descarcat visual studio 2013 si de fiecare data cand dau pe debugg imi apar in output mesaje cum ca nu gaseste PDB file sau ceva de genul...acum am rezolvat asta din tools doar ca la fel,in output sunt multe linii cu mejaul "Load succes"sau ceva de genul,dar nu imi deschide consola si nu pot sa rulez programul facut...

Write a Reply or Comment